enstundsomdenna.blogg.se

Stunder av eftertanke, kaos, betraktelser, funderingar, ro och tankar.

En smurf som firar jul

Publicerad 2013-12-20 12:14:00 i Allmänt,

En smurf som firar jul eller Städa städa varje fredag och så varje jul

Delmoment ett i städningsuppdraget är att varje sak ska till sin rätta plats. Om man bor i ett hus med tre våningar så löser man det mest effektivt på detta sätt:

  • Börja i husets hjärta på det så kallade entréplanet. Här vistas alla familjemedlemmar mest och det är dit de flesta saker brukar transporteras.
  • Plocka så mycket saker du kan på en gång. Tänk samtidigt på vilken våning de ska till (uppåt eller neråt). Det är inte effektivt att i detta läge blanda saker som ska upp respektive ner. När du fyllt dina händer går du till trappan där sakerna får lagras en stund (ganska ofta kan det lagras där flera dagar – det är inte effektivt då arbetet snart kan anses ogjort). Det som ska vara kvar på entréplanet lägger du på rätt plats redan i detta moment.
  • Rationalisera bort källarplanet från städning så ofta det går. Om resten är städat så gör det ingenting om det är lite stökigt där. Försök bortse från att dina barn har kompisar som tycker att källaren är det bästa i hela huset och att de av någon anledning alltid vill visa upp källaren för sina föräldrar. Du måste dock bära ner det som lagras i trappan och som ska vara i källaren. Det mesta av detta är tvätt och papper till återvinning. Även om det ser rätt mycket ut så går det alltså rätt fort att få bort denna ”neråthög”.
  • Gå upp på övervåningen. Här handlar det mest om att få in saker på rätt plats på samma våning som du befinner dig. Det kan du göra nu. Du kan glädja dig åt att återse lille Herr Nilsson och stoppa ner honom i den lilla sängen i Villa Villekulla. Du kan också le lite åt att någon vid annat tillfälle slängt ner sotarsmurfen i Duplo-lådan. Det förstår väl ALLA att smurfarna ska vara i sitt hus. Du kan tänka på boken ”Good Enough” och tänka att personen som slängt ner smurfen har kommit längre i sin utveckling. Du kan ändå tänka att smurfen måste tillbaka till sina vänner. Sedan kan du tänka på boken ”Ge ditt barn 100 möjligheter istället för 2” och komma på att smurfen kan ju faktiskt bli kompis med lokföraren i Duplot. Låt smurfen ligga kvar – det är nyttigt för dig och du vet ju ändå var den är om någon  letar efter den.
    Vill smurfen i sitt eget hus
    med andra smurfar tända juleljus.
    Eller tycker smurfen det är kul
    att med lokföraren i duplo fira jul.
  • Det som ska neråt i huset från övervåningen lägger du vid trappan.
  • Nu börjar moment ”spring i trappan”. Börja på entréplanet. Fyll så mycket du kan i dina händer. Förflytta dig snabbt till övervåningen och lägg rätt sak på rätt plats. Om du har med dig en smurf så kan du lägga den ihop med sotarsmurfen i duplolådan så har de ju varandra. När du ska ner igen tar du med dig från den hög som ligger lagrad på övervåningen och som ska neråt. Det mest effektiva är om denna hög är delad i två mindre där en är sådant som ska till källaren och en är sådant som ska till entréplanet. Ledorden är ”Gå aldrig i tomme”. Detta brukar dock inte fungera då det alltid är mer som ska uppåt jämfört med neråt. De sista vändorna går du alltså med tomma händer neråt. Det är bra om du inte bryter ihop nu. Du är nästan i mål med detta moment.

 

Kommentarer

Postat av: Robin

Publicerad 2013-12-20 14:38:06

Och en annan jäkel som blir kallsvettig på "bara" tanken att städa ett hus xD Det där lät ju som någon slags "operation städning" :P

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Marie Brander

Det lilla i livet kan samtidigt vara det största. Bloggen handlar om händelser och stunder som berör mig på olika sätt.

Follow on Bloglovin

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela