enstundsomdenna.blogg.se

Stunder av eftertanke, kaos, betraktelser, funderingar, ro och tankar.

Klaff klaff

Publicerad 2013-10-30 11:18:00 i Allmänt, Från gegga till mys,

En dag i den småländska hösten

Ibland klaffar allt. Så var det när vi åkte till Astrid Lindgrens Värld på höstmarknad.

  • Vi kommer (nästan) iväg i tid. Tack för vintertiden som ger oss en extra morgontimme att packa ihop allt på. KLAFF!
  • Emil med familj, Rasmus och Luffaren tar emot med sång när vi kommer innanför grindarna. KLAFF!
  • Vi vandrar runt lika idylliska som familjen på Bråkmakargatan hemma hos Lotta och tant Berg. KLAFF!
  • Det är en varm höstdag och vi har frukt och bullar med oss som vi äter i solsken. KLAFF!
  • Vi busar runt i Villa Villekulla och minstingen testar Herr Nilssons säng. Så söt! KLAFF!
  • Stora barn leker vid Kurrekurreduttön och föräldrarna hinner prata. KLAFF!
  • Moder är tacksam över att barn hört fel och tror att Pippis pappa är ”Leverkung” och inget annat. Bara en tidsfråga men KLAFF!
  • Bullerbyn, Mattisborgen, Junibacken. KLAFF KLAFF KLAFF!
  • Små flottar i vatten. Stort barn drar mindre barn idylliskt över vatten. Ingen blir blöt. KLAFF!
  • Lek hos Karlsson på taket. KLAFF!
  • När vi sätter oss för att äta kommer ingen mindre än Pippi, Kapten Långstrump och en matros och sätter sig vid bordet bredvid. Levande teater och skrattande familj. KLAFF!
  • Jag sätter en kycklingbit i halsen, grips av panik men får upp den utan hjälp. KLAFF!
  • Hela familjen sitter i en sagovagn och upplever Saltkråkan. Drömmarna går till sommaren. Det bästa på hela dagen enligt ett barn. KLAFF!
  • Leker hos Emil. Jag hinner inte mer än se att det faktiskt finns en hasp från insidan i snickarboden förrän ett barn haspar in sig. Kanske inte KLAFF! Alla kommer med därifrån så KLAFF ändå!
  • Leker hos Nils Karlsson Pyssling, tar oss fram på inte-stöta-marken-banan och inköper små trevliga saker på marknaden medan mörkret sänker sig. Små eldar lyser upp kvällen. KLAFF!
  • Besöker pizzeria i Vimmerby. Alla barn gnälliga innan vi hittar en som passar oss. 30 sekunders överläggning med maken utanför pizzerian om huruvida det är bra eller dåligt att vi är de enda gästerna. Jag tänker att det är bra att de enda som kommer höra de gnälliga barnen är vi och de som faktiskt får betalt för att vi sitter där. Maken pratar något om omsättning på maten. Intag av pizza höjer humöret på alla. KLAFF!
  • Barn somnar i ”rätt” tid i bilen för att vi redan på dag 1 ska kunna känna att vi anpassat oss till vintertiden. KLAFF!

Säger bara KLAFF och hej vad roligt vi hade!

När någon ska fylla 1 år

Publicerad 2013-10-21 21:55:00 i Allmänt,

När någon ska fylla 1 år…

… kan man bege sig tillsammans med tre barn till en butik för att köpa present.
Butiken kan enligt namnet handla med musikvaror i Småland. Där kan man köpa en bongotrumma. Man kan inom sig höra röster från andra vad gäller inköp av trumma och att man faktiskt får skylla sig själv. Man kan ha sett sin minsting spela trumma på kyrkans barnstunder och tänka att det är den enda rätta presenten. Femåring kan gentlemannamässigt hålla upp dörren för mamma med vagnekipage. Damen i affären kan komma att tycka mycket om mor och barn. Barnen kan artigt fråga om en tuba och damen kan glatt visa. Man kan se på damen att hon ser en framtid för musiken. Man kan berätta för damen att hon är på väg att ta 50 kronor för lite betalt. Då kan hon nästan tappa fattningen över ärligheten och man kan få höra att  ”Alla är inte som du”. Man kan känna sig som moder Teresa med väluppfostrade barn. När man ska ut ur affären kan femåring vilja visa upp en annan sida. Han kan hålla emot dörren utifrån och den kan vara svår att putta upp när man har en vagn med en ettåring, en treåring stående på bräda och en låda med en bongotrumma som last. Det kan komma en tant som ska in i affären och försöka tala femåring tillrätta. Motståndet kan nu plötsligt bli ännu större.  Man kan känna att damen i affären har omvärderat sina tankar och nu ser något helt annat än moder Teresa med väluppfostrade barn. Man kan få tacka nej till hjälp från annan mamma (med något äldre barn som ser väldigt ordentliga ut och troligen är i affären för att köpa bättre stråkar till sina fioler). Man kan känna att man till slut nästan ramlar ut huller om buller på trottoaren. Man kan börja promenera hemåt. Halvvägs kan man börja skratta och inte kunna sluta.

… kan man känna glädje över att inte ha någon bebis i familjen längre.

… kan man känna ångest över att inte ha någon bebis i familjen längre.

… kan man gå till frisören för att bli fin till kalaset.
Man kan tänka att det inte gör något att den enda tid man fick var när frisören under färgningen skulle klippa en annan kund. Man kan därför grundligt hinna läsa kungligt skvaller. Man kan läsa om Martina Haags skilsmässa och fundera på hur smart det egentligen är att hänga ut sitt privatliv på exempelvis en blogg som heter ”enstundsomdenna”. Man kan hinna dricka kaffe och äta en chokladbit.

… kan man på väg från frisören inse att man lovat att vara hemma först om 20 minuter.
Man kan inse att man inte har någon tid att spilla och springa till liten butik med dyra kläder. Man kan hoppas på att man inte träffar någon man känner så att tiden går till spillo. Man kan ändå råka träffa någon man känner och genast göra bedömningen att ett snabbt och trevligt och glatt hej räcker väl. Man kan när man springer in i butiken se något om 20% och känna att nu luktar det fynd. Man kan prova många plagg i en rasande fart och komma ut med en välfylld påse. Man kan tänka att det måste vara en butiksinnehavares största dröm att få in en kund som känner ett stort behov av nytt men inte hinner gå till fler affärer.

… kan man skicka ett sms hem och utan att direkt ljuga kan man få det att låta som att man fortfarande är kvar hos frisören.
Då kan man hinna springa till en skoaffär och prova tre par skor. Man kan bestämma sig för att det finns gränser för snabb shopping och inte köpa något. Man kan cykla hem i en rasande fart för att maken ska hinna till byggvaruhuset innan det stänger. När man kommer hem kan man få information om att inköp till bygget kan vänta tills i morgon. Man kan bli arg och tänka på outrättat skoinköp. Man kan säga att ”nu har jag cyklat på som en idiot för att hinna hem”.

… kan man få en fråga från sin 5-åring på kvällen.
Frågan kan vara: ”Mamma varför cyklade du på en idiot?”

… kan man byta jobbdag för att vara i hemmets vrå på den stora dagen då minstingen blir 1 år.

… kan man köpa en bok i present.
Den kan på ett pedagogiskt sätt visa vad det betyder att fylla år. Man kan tänka att man från och med nu ska läsa mer för lillebror – lika mycket som för de andra barnen i tidig ålder.

 

... kan man tänka att man struntar i figurtårta fastän de andra barnen fått det på sina 1-årskalas. 
Man kan veta innerst inne att barnet inte far illa av det i stunden men man kan fundera på framtida syskonbråk och vikten av rättvisa. Efter noga överväganden kan man komma fram till att figurtårta får vänta till 2-årsdagen.

… kan man försöka minnas tillbaka.
Man kan fundera på hur länge barn är så här klättriga och pilliga och liksom överallt hela tiden.

… kan man försöka minnas tillbaka
Man kan fundera på hur länge barn är så här totalt tillgivna.

… kan man känna att man lämnar bebislivet med flaggan i topp.
Man kan känna glädje över att familjen är komplett och härlig och det bästa som finns.

Brev till Nobelkommitén

Publicerad 2013-10-16 11:06:08 i Allmänt,

Öppet brev till medicinska forskare runt om i världen i allmänhet och till Karolinska Institutets Nobelkommité i synnerhet

Angående: Hur d-droppar som ges i tidig ålder påverkar människors hälsa genom livet.

Jag är en kvinna som erbjudits d-droppar kostnadsfritt till totalt tre barn. Jag vill göra er uppmärksamma på att framtida forskning kan komma att ge missvisande resultat. Att ge dessa droppar är ett moment som ständigt kommer i skymundan i mitt hem. Det hjälper inte att jag låter dropparna stå på en synlig plats. Nu vill jag meddela er detta om utifall det kan komma att bli så att någon upptäckt kring d-droppar kan komma ifråga när det gäller framtida Nobelpris.

Här kommer fakta om hur detta (miss)skötts i vårt hem:

Barn 1: En pojke född våren 2008. På denna tid  gavs ad-droppar och eftersom han var vårt första barn så har han nog lapat i sig en hel del droppar (åtminstone ett par gånger i veckan och då gav jag ofta dubbel dos för att kompensera). Detta barn vistades två vintermånader på Hawaii när han var under 1 år. Enligt BVC behövde vi då inte ge dropparna. Solen ansågs ge det d-vitaminbehov som fanns. Det var en lättnad för mig att slippa ha dåligt samvete men jag känner mig inte helt säker på om det var en korrekt bedömning av BVC. Här kan man också ta i beaktning att a-vitaminen sedan togs bort då det rentav ansågs farligt med för mycket a-vitamin. Han kanske därför klarar sig fint.

Barn 2: En flicka född vintern 2010. Nu var det endast d-droppar som gällde. Jag gav henne nog då och då (kanske någon gång varannan vecka). Även detta barn fick oftast dubbla doser. De väldigt få gånger som d-droppar ges till hennes lillebror vill hon också ha så då ger jag henne det.

Barn 3: En pojke född hösten 2012. Nu skulle man plötsligt börja ge mycket tidigare. Var det efter en eller två veckor – det minns jag inte. Jag minns dock att jag var mycket noga i början. Sedan har det totalt spårat ur. Det har hänt att han fått droppar men det kan nog nästan räknas bort helt. Om jag skulle ge för att kompensera så skulle han få dricka upp hela flaskan. Varje gång jag kommer på det så sover han och då tänker jag att jag inte kan väcka honom för att ge dropparna.   

Jag vill också uppmärksamma er på att jag vid ett tillfälle det senaste året tagit hem en ny flaska från BVC då jag liksom kände på mig att den första borde vara slut. Så det går inte att på något sätt räkna med att åtgången på BVC stämmer överens med vad som verkligen ges i hemmet.

 

 

Bildbevis för att föräldrar kan fara med osanning på BVC.

För att komma tillrätta med problemet hemma så lovar jag att försöka skärpa mig. För att komma tillrätta med problemet att det kan bli missvisande forskning så föreslår jag fler svarsalternativ än ja eller nej när BVC-sköterskan frågar om barnet får d-droppar. BVC-sköterskan vill gärna sätta ja på frågan. Detta i kombination med att jag också skulle vilja säga ett tvärsäkert och högt JA är förödande för forskningen kring detta. Här kommer de alternativ jag förordar:

  • Ja självklart (Personen som säger detta kan samtidig se förvånad ut över frågan. Man kan se att föräldern tänker att jag älskar mitt barn så mycket så jag aldrig aldrig aldrig skulle hoppa över dropparna. Sedan ägnar de dagen åt att tänka på vad det egentligen finns för dåliga föräldrar i den här världen.)
  • Nej aldrig (Om svaret sägs högt och säkert kan man anta att dessa föräldrar hela tiden håller sig uppdaterade på forskning från alla jordens hörn. De kan ha läst forskning som visar på farligheter med d-droppar och därför gjort ett aktivt val att inte ge dessa. Dessa föräldrar inrättar sig inte i något led på Livsmedelsverkets order. I denna kategori föräldrar finns också de som valde att inte vaccinera sina barn mot svininfluensan.)
  • Nja jag är lite slarvig och det är vårt första barn (beräkna då dubbel dos två gånger per vecka).
  • Nja jag är lite slarvig och det är vårt andra barn (beräkna då dubbel dos varannan vecka).
  • Ehh nej eller nja... alltså... det är vårt tredje barn (beräkna total nonchalans från föräldern - högst dubbel dos var 10:ende vecka).

Med vänliga hälsningar en familj i Småland

genom

mamman i familjen

Underbara oktober och sköna maj

Publicerad 2013-10-13 21:14:00 i Allmänt, Från gegga till mys,

Just nu kan vi kura in oss, tända ljus, springa i lövhögar och göra sådana där fina tavlor när man tar ett lönnlöv och drar med en krita så det blir som ett målat löv. Man kan äta en god äppelpaj som svärmor bakat och man kan fortfarande plocka en och annan blomma i vår vackra trädgård och ställa på bordet. Allt detta har vi gjort och det har glatt både stora och små. Höstglöden letar sig ända in i hjärtat.

Man kan också titta tillbaka på maj månad och hitta blogginlägg som skrevs innan bloggen fanns och aldrig publicerades för att jag inte kunde bestämma namn på bloggen. Varva detta med några facebook-uppdateringar så får man en finfin bild av hur det var i sköna maj.

Lördagen den 18 maj
Uppvaktades på min 38-årsdag med sång, såpbubblor, picknick och ett plättjärn. Ja varje hem måste väl ha ett plättjärn, eller?

Måndagen den 20 maj
I morgon för 101 år sedan föddes min farmor Lillie. När våren står i blom minns jag henne alltid lite extra. I hennes trädgård och sinne var våren alltid välkommen. Ända till 2009 fick hon vara med oss och bodde ända in i det sista kvar i det vita huset i Lessebo. I det huset växte sex barn upp under hennes omsorg. Vi får minnas och hoppas på de generna.

Tisdagen den 21 maj
Hämtat stora barn. Bakat ost- och skinkbullar med tre hjälpredor i köket. Gjort ett försök att göra plättar. Brandlarm gick. Ingen åt plättar inte ens jag. Barn åt halv burk sylt var samt flera av bullarna som skulle frysas in. Sanerat kök med öppen dörr. Känner mig lite trött. Nu sover bebis. Andra två barn möblerar om på övervåningen med siktet inställt på att göra ett piratskepp i dubbelsängen. Jag andas lite och tar en kopp kaffe. Tänker på farmor och hennes sex barn igen. Om en pyttestund ska jag göra pannkakssmet. Nu blir det riktiga goda pannkakor och inga små plättar.
(Obs! Inlägg delvis redigerat från facebook för att ingen ska tro att jag inte kan räkna eller att jag överdriver).

Onsdagen den 22 maj
Besöker butik i staden för att byta plättjärn. Tackar min mamma för att hon, då hon hörde att jag fått ett plättjärn, kom med den geniala idén att jag kunde ta hennes och testa innan jag bröt förpackningen på min present. Köper istället en prickig strandväska och ett armband.

Lördagen den  26 maj
Släktträff för makens släkt. Trevligt hela dagen. Barnen leker med sysslingar i olika åldrar. Familj från Danmark med tonårsbarn sover i källaren. En faster sover på soffan. Natten blir kort. Kommer i säng runt 23. Somnar inte. Hör konstiga ljud nerifrån. Tror att det är fastern som får hjärtinfarkt. Skriker till maken att springa ner. Fastern snarkar på soffan. Dansk tonåring kräks i källaren.

Tisdagen den 28 maj
Finns det något mysigare än att somna när regnet smattrar mot tak och fönster? Ja det gör det! Att somna när regnet smattrar mot tak och fönster med en bebis bredvid sig. God natt vackra värld!

Onsdagen den  29 maj
En kvinna i en mindre stad i Småland uppges ha tappat tålamodet. Hon vet inte var hon tappat det men troligen någonstans runt hembygdsparken då hon upplever att hon inte ofta rör sig längre bort från hemmet än så. Hon kan inte helt säkert säga när hon tappade det men bekräftar att hon varit otrevlig och arg på sina barn. Hon och barnen var trötta och ensamma. I samma veva började hon få jätteont i halsen och i kroppen. Hon kände sig febrig. 

Medan maken befinner sig på en konferens i Italien (nämen se där ja i maj månad - livet är inte rättvist) har kvinnan fått hjälp av sitt sociala nätverk och av kyrkans folk. Kyrkans kvinnor förbarmade sig över kvinnan och barnen och erbjöd lämning i hemmet efter sommaravslutning på kyrkans barntimmar. Kvinnan grät en skvätt över att det finns så snälla människor. Det sociala nätverket har sedan tagit sig an hennes två äldsta barn under ett helt dygn så att kvinnan har möjlighet att kurera sig och för att skydda barnen då deras mamma uppges kunna förvandlas till en eldsprutande drake då tålamodet försvunnit. Det minsta barnets behov av mamman anses vara stort och detta barn stannar därför kvar i hemmet.

När halva dygnet passerat uppges kvinnan må bättre. Ingen kommer dock tacka henne för att hon inte kunde låta bli att köra några maskiner tvätt samt dammsuga och moppa köksgolvet. I och med att hon nu visat sig så frisk kommer inga ytterligare åtgärder att sättas in.  

Torsdagen den 30 maj
Medan pappa är i Italien på typ "jättejobbig konferens med vin och lite lyssna kanske lite tycka eller i alla fall humma" så åt vi middag på picknickfilt. Vad det blev? Färdigköpta kalla plättar! Ingen förberedelse, inget brandlarm och alldeles lagom med sylt.

Det var min start på den varmasta och skönaste och somrigaste sommaren - 2013! 

Det som göms i snö...

Publicerad 2013-10-11 15:59:00 i Allmänt, Från gegga till mys,

Om man ska sommarprata är det helt klart en fördel att ha upplevt en mycket trasslig (för att inte säga fruktansvärd) barndom eller att man är en sådan där person som viger sitt liv åt att arbeta i flyktingläger. Man kan också bestämma sig för att bli bäst på att vika pappersstjärnor och åka till New York utan pengar på fickan. Efter några slitiga år (som beskrivs som de bästa i ens liv) får man pris efter pris och öppnar butik efter butik runt om i världen. Sedan kan man besöka Sverige och sommarprata en sväng - liksom på språng mellan USA och Japan. En och annan dödlig sjukdom som man överlevt eller ännu hemskare saker, som jag inte ens vill skriva om här, är också en tillgång i sammanhanget (även om jag vet att de flesta, så även jag, helst skulle klara sig utan de händelserna och därmed aldrig sommarprata).

Pratar om ämnet med en vän. Hon säger att hon tycker att mitt sommarprat skulle handla om sådant som att jag faktiskt slängt ut mina barns tandborstar i snön vid ett tillfälle då de inte ville borsta tänderna.
- Ehhh jaha? Skulle jag? Varför då?
Vill helst glömma denna episod som genomsyras av dåligt föräldraskap. Skyller på att jag var ganska nybliven trebarnsmor och att jag var väldigt trött på snö, mycket kläder och utflykter.

Min vän tror att många behöver höra att det inte är perfekt hemma hos alla och att det faktiskt brister ibland.

Händelsen med tandborstarna är kanske väldigt komisk om man frågar den granne som vid tillfället stod och pratade med min man (som av någon anledning hade ansvaret att packa bilen och inte ansvaret inomhus). Det hon såg var en kvinna i morgonrock som öppnade fönstret och bad sin man leta upp tandborstarna i snön. Nu hade barnen efter några minuter insett allvaret kring tandtroll och att de ALDRIG skulle  återse sina fina tandborstar. Det grannen sedan hör är när kvinnan säger:
- Ehh ja… det är jag själv som slängt ut dem!
Jag vet inte varför jag inbillade mig att denna information skulle få situationen att på minsta lilla sätt se bättre ut.

Händelsen är egentligen inte alls komisk, utan snarare tragisk. Om kvinnan haft tillit till sina barns kompetens vilket Jesper Juul förordar så hade hon aldrig hamnat i situationen. Då hade inte heller samma kvinna behövt slänga ett par raggsockar i en papperskorg i församlingshemmet några veckor tidigare.

Provocerande magi

Publicerad 2013-10-10 10:52:00 i Allmänt, Från gegga till mys,

En dag i oktober

En dag den här månaden hände något förvånande - ja nästan chockartat. Barn önskar när vi är på stan att vi ska äta lunch på café. Mamma tänker - en femåring, en treåring, en krypglad bebis och så en mamma. Att äta är lugnast hemma det råder INGA tvivel om detta. En del bestiger berg och cyklar till andra världsdelar så jag bestämmer mig för att kasta mig ut i det okända.

Bebis somnar, treåring och femåring beställer pannkakor och sätter sig i en barnhörna och tittar på film. Jag äter en sallad. Det är lugnt och tyst. Jag sitter ensam vid mitt bord. Jag tar en kopp kaffe. Alla nöjda på sitt håll. Tänker att jag skulle haft med mig en bok. Tar upp min telefon och tittar runt på lite bloggar och facebook. Känner blickarna från några personer. Onda ögat får jag faktiskt. Det de ser är en liten liten stund av mitt liv. De ser en mamma som är på café med tre barn. Hon bryr sig inte om barnen ett smack utan har satt dem framför en film med varsitt fat pannkakor. Hon hänger över sin telefon som att det är en juvel. Hon engagerar sig inte i filmen för att sedan kunna tala med barnen om den.

Med tanke på den spridning ett inlägg om att föräldrar ska lägga ner sina telefoner när de är med sina barn har fått den senaste tiden så inser jag att jag just där och då är en livs levande provokation. Det jag själv upplever kan närmast liknas vid magi. Efter att jag tagit beslutet att inte ställa mig upp och skrika ut hur länge sedan det var något liknande inträffade så återgår jag till telefonen. Tidigare samma vecka har jag umgåtts och lekt med mina barn i timtal. Jag har njutit av att vara med dem. Jag har sett dem glada på gympagolvet. Vi har byggt tillsammans med lego. Vi har gjort potatismos ihop och hjälpts åt att duka bordet. Jag har gungat dem, haft med varm choklad till parken och pysslat med dem. Just nu gläds jag åt att de en liten liten stund sitter tillsammans och äter pannkakor. De kommer bara till mig när de behöver gå på toaletten. Det blir fyra toalettbesök under den dryga timme vi sitter på cafét. Dessa små besök med varierat antal personer som ska med in på toaletten får ju då räknas bort från den magiska tiden jag upplever. Jag går till dem tre gånger för att på nära håll se hur de har det. Detta räknas in i magin då jag ser att de har det bra och trivs med varandra och miljön. Jag tankar energi för ännu en eftermiddag hemma då jag ska se dem och umgås med dem och trivas tillsammans med dem.

Om

Min profilbild

Marie Brander

Det lilla i livet kan samtidigt vara det största. Bloggen handlar om händelser och stunder som berör mig på olika sätt.

Follow on Bloglovin

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela