enstundsomdenna.blogg.se

Stunder av eftertanke, kaos, betraktelser, funderingar, ro och tankar.

När någon ska fylla 1 år

Publicerad 2013-10-21 21:55:00 i Allmänt,

När någon ska fylla 1 år…

… kan man bege sig tillsammans med tre barn till en butik för att köpa present.
Butiken kan enligt namnet handla med musikvaror i Småland. Där kan man köpa en bongotrumma. Man kan inom sig höra röster från andra vad gäller inköp av trumma och att man faktiskt får skylla sig själv. Man kan ha sett sin minsting spela trumma på kyrkans barnstunder och tänka att det är den enda rätta presenten. Femåring kan gentlemannamässigt hålla upp dörren för mamma med vagnekipage. Damen i affären kan komma att tycka mycket om mor och barn. Barnen kan artigt fråga om en tuba och damen kan glatt visa. Man kan se på damen att hon ser en framtid för musiken. Man kan berätta för damen att hon är på väg att ta 50 kronor för lite betalt. Då kan hon nästan tappa fattningen över ärligheten och man kan få höra att  ”Alla är inte som du”. Man kan känna sig som moder Teresa med väluppfostrade barn. När man ska ut ur affären kan femåring vilja visa upp en annan sida. Han kan hålla emot dörren utifrån och den kan vara svår att putta upp när man har en vagn med en ettåring, en treåring stående på bräda och en låda med en bongotrumma som last. Det kan komma en tant som ska in i affären och försöka tala femåring tillrätta. Motståndet kan nu plötsligt bli ännu större.  Man kan känna att damen i affären har omvärderat sina tankar och nu ser något helt annat än moder Teresa med väluppfostrade barn. Man kan få tacka nej till hjälp från annan mamma (med något äldre barn som ser väldigt ordentliga ut och troligen är i affären för att köpa bättre stråkar till sina fioler). Man kan känna att man till slut nästan ramlar ut huller om buller på trottoaren. Man kan börja promenera hemåt. Halvvägs kan man börja skratta och inte kunna sluta.

… kan man känna glädje över att inte ha någon bebis i familjen längre.

… kan man känna ångest över att inte ha någon bebis i familjen längre.

… kan man gå till frisören för att bli fin till kalaset.
Man kan tänka att det inte gör något att den enda tid man fick var när frisören under färgningen skulle klippa en annan kund. Man kan därför grundligt hinna läsa kungligt skvaller. Man kan läsa om Martina Haags skilsmässa och fundera på hur smart det egentligen är att hänga ut sitt privatliv på exempelvis en blogg som heter ”enstundsomdenna”. Man kan hinna dricka kaffe och äta en chokladbit.

… kan man på väg från frisören inse att man lovat att vara hemma först om 20 minuter.
Man kan inse att man inte har någon tid att spilla och springa till liten butik med dyra kläder. Man kan hoppas på att man inte träffar någon man känner så att tiden går till spillo. Man kan ändå råka träffa någon man känner och genast göra bedömningen att ett snabbt och trevligt och glatt hej räcker väl. Man kan när man springer in i butiken se något om 20% och känna att nu luktar det fynd. Man kan prova många plagg i en rasande fart och komma ut med en välfylld påse. Man kan tänka att det måste vara en butiksinnehavares största dröm att få in en kund som känner ett stort behov av nytt men inte hinner gå till fler affärer.

… kan man skicka ett sms hem och utan att direkt ljuga kan man få det att låta som att man fortfarande är kvar hos frisören.
Då kan man hinna springa till en skoaffär och prova tre par skor. Man kan bestämma sig för att det finns gränser för snabb shopping och inte köpa något. Man kan cykla hem i en rasande fart för att maken ska hinna till byggvaruhuset innan det stänger. När man kommer hem kan man få information om att inköp till bygget kan vänta tills i morgon. Man kan bli arg och tänka på outrättat skoinköp. Man kan säga att ”nu har jag cyklat på som en idiot för att hinna hem”.

… kan man få en fråga från sin 5-åring på kvällen.
Frågan kan vara: ”Mamma varför cyklade du på en idiot?”

… kan man byta jobbdag för att vara i hemmets vrå på den stora dagen då minstingen blir 1 år.

… kan man köpa en bok i present.
Den kan på ett pedagogiskt sätt visa vad det betyder att fylla år. Man kan tänka att man från och med nu ska läsa mer för lillebror – lika mycket som för de andra barnen i tidig ålder.

 

... kan man tänka att man struntar i figurtårta fastän de andra barnen fått det på sina 1-årskalas. 
Man kan veta innerst inne att barnet inte far illa av det i stunden men man kan fundera på framtida syskonbråk och vikten av rättvisa. Efter noga överväganden kan man komma fram till att figurtårta får vänta till 2-årsdagen.

… kan man försöka minnas tillbaka.
Man kan fundera på hur länge barn är så här klättriga och pilliga och liksom överallt hela tiden.

… kan man försöka minnas tillbaka
Man kan fundera på hur länge barn är så här totalt tillgivna.

… kan man känna att man lämnar bebislivet med flaggan i topp.
Man kan känna glädje över att familjen är komplett och härlig och det bästa som finns.

Kommentarer

Postat av: Anonym

Publicerad 2013-10-22 10:48:50

Du är underbar. Och du skriver fantastiskt. Men det visste jag ju innan. Båda två.

Postat av: Anonym

Publicerad 2013-10-22 10:49:44

Oj, skrev jag inte under?
Kram från Johanna Grek

Svar: Kram tillbaka!
Marie Brander

Postat av: Mikaela

Publicerad 2013-10-22 18:45:37

Så absolut fantastiskt att läsa!

Svar: Så absolut fantastiskt att få veta! Kram
Marie Brander

Postat av: cathrine jansson

Publicerad 2013-10-23 10:14:21

Tack för dagens första långa skratt! Du skriver fantastiskt :-) /Cathrine

Svar: Tack!Hoppas att du får fler långa skratt idag!
Kram
Marie Brander

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Marie Brander

Det lilla i livet kan samtidigt vara det största. Bloggen handlar om händelser och stunder som berör mig på olika sätt.

Follow on Bloglovin

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela